De WAB is per 1 januari 2020 de opvolger van de in 2015 ingevoerde Wat Werk en Zekerheid (WWZ). De wet regelt een aantal zaken vooral voor flexkrachten met betrekking tot werkzekerheid.
Per 1 januari 2020 is HvA JobService een officiële payroll organisatie. Dat betekent dat u, als werknemer, recht heeft op alle arbeidsvoorwaarden die gelden bij de feitelijke werkgever. Voor de uitvoering van onze arbeidsvoorwaarden wordt voor u dus aansluiting gezocht bij de CAO HBO zoals die van tijd tot tijd zal luiden. Omdat niet alle arbeidsvoorwaarden zomaar uitvoerbaar zijn en omdat er altijd uitzonderingen zijn, zijn er bij de in voering van de WAB nadere regels opgesteld. Deze regels vindt u in artikel 8a Waadi. Uitzondering is onder andere aansluiting zoeken bij de pensioenregeling, deze mag door HvA JobService als verzekering worden aangeboden.
HvA JobService volgde voor de invoering van de WAB al de meeste arbeidsvoorwaarden van de HvA, er verandert met invoering van de WAB niet zo veel.
Aanzegtermijn
Bij tijdelijke contracten van zes maanden of langer moet de werkgever schriftelijk laten weten of hij het contract al dan niet verlengt. Dit doet hij minimaal 1 maand voor het einde van het contract. Vergeet de werkgever de aanzegtermijn en wordt het contract beëindigd, dan ontvangt de werknemer een vergoeding van één maandsalaris. De werknemer kan deze vergoeding bij de rechter claimen binnen twee maanden na de einddatum van de arbeidsovereenkomst. In de praktijk van JobService betekent dit dat de opdrachtgever ons ruim op tijd moet laten weten of JobService de arbeidsovereenkomst met de werknemer al dan niet moet verlengen.
Contractduur en ketenregeling
De duur van een contract en het aantal opeenvolgende contracten zijn aan regels gebonden. Meer hierover vindt u onder Arbeidsovereenkomst.
Transitievergoeding
Alle werknemers met een arbeidsovereenkomst die van rechtswege eindigt hebben recht op een transitievergoeding. Dat geldt niet bij het bereiken van de AOW gerechtigde leeftijd. Voor de duurbepaling van de transitievergoeding kijkt de werkgever terug en tellen alle arbeidsovereenkomsten mee, behalve als er een onderbreking is geweest van minimaal zes maanden. De transitievergoeding bedraagt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar en naar rato voor het overige gedeelte van het dienstverband of als het dienstverband korter dan een jaar heeft geduurd.
Verlof
De verlofregeling van de HvA inclusief ouderschapsverlof gaat nu gelden
WW
Mogelijk komt u in aanmerking voor een postcontractuele uitkering. Deze uitkering is gekoppeld aan het recht op een WW-uitkering. Het recht op deze uitkering wordt bepaald analoog aan de Bovenwettelijke Werkloosheidsregeling Hoger Beroepsonderwijs, zoals die van tijd tot tijd zal luiden.
Sociale Zekerheid
Als u langdurig arbeidsongeschikt wordt en aan de voorwaarden voldoet, dan heeft u recht op een bovenwettelijke uitkering aan arbeidsongeschikte gewezen werknemers dan wel reparatie-uitkering WGA. Deze uitkering wordt bepaald op basis van de Ziekte- en Arbeidsongeschiktheidsregeling Hoger Beroepsonderwijs (ZAHBO), zoals die van tijd tot tijd zal luiden.